Huis kopen? Hier mijn 5 tips!

Gepubliceerd op 11 januari 2017 om 08:12

Het is waar, nu is de ideale tijd om een huis te kopen. De rentestand is ontzettend laag en jij bent er klaar voor! Toch? Het is natuurlijk heerlijk om eigenaar te zijn van dat ene plekje, die bakstenen op dat x aantal vierkante meter. Ik wilde het ontzettend graag, en spijt heb ik zeker niet, maar er komt meer bij kijken dan alleen die hypotheek afsluiten. Hier wat tips voor het kopen van jouw huis. Of toch huren?

1. Huren vs Kopen
' Je gooit een hoop geld weg als je maar blijft huren in Utrecht'  Dit is iets wat ik vaak heb gezegd en gehoord. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan huren en spaar je op die manier niet om uiteindelijk een deel van je hypotheek af te betalen. Bij het kopen van een huis heb je echter de verantwoordelijkheid om zelf op te draaien voor alle schade en gebreken in je huis en zal je een groot deel moeten reserveren voor onderhoud. Hoe ouder het huis is hoe meer dit zal zijn. Toch zal er bij een nieuwbouwhuis ook een spaarpotje moeten zijn (hierover meer in een ander artikel). Zet alle voors en tegens op een rijtje en zorg dat je je goed inleest over de mogelijkheden en welke het best bij jou passen.
 
2. Ga niet direct voor de laagste rente
Ik wil graag zekerheid en die heb je nooit voor de volledige 100%. Toch is voor mij van belang dat ik weet waar ik aan toen ben (hoe saai?) en mijn hypotheek voor een x aantal jaar vastgezet wordt. Voor de risiconemers die graag in het hier en nu leven (ik ben jaloers) kan je nu genieten van een heerlijk lage rentestand. Het nadeel is dat je dan bijvoorbeeld over 5 jaar weer aan de slag moet en zal moeten kijken hoe de rente op dat moment staat. 
 
3. Overbieden
Denk goed na bij overbieden en waarom dat te rechtvaardigen is. De bubbel waarin we nu in de grote steden in leven zal een keer barsten en dan zal je er ontzettend van balen als jij met een restschuld opgescheept zit. 
 
4. Settle niet
Het kopen om het kopen is geen goed uitgangspunt. Als je nog niet zeker weet wat je wil en met wie je dat wil, ga dan niet voor the next best thing. Oke, die vila zal misschien nog even moeten wachten maar locatie en budget zullen van te voren vast moeten staan. 
 
5. Commitment
Kopen is een hele commitment. Wat nou als je je huis niet direct kan verkopen op het moment dat je het eigenlijk zat bent? Wat nou als jij toch op wereldreis wil gaan en de boel de boel wil laten? Bezint eer gij begint. Amen. 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.