Sparen voor 'later'

Gepubliceerd op 15 januari 2017 om 09:24

Ik ben best wel een spaarder. Ik hou van het gevoel dat ik safe zit en dat ik financieel mijn nieuwe wasmachine zou kunnen veroorloven. Toch heb ik ook té vaak een gat in mijn hand. 'Als ik het in de sale koop dan verdien ik eigenlijk geld.' Ik kan af en toe wel wat hulp gebruiken, dus ik was blij dat ik wat uitzoekwerk kon gaan doen. Toch vraag ik me ook af: heeft sparen wel zin?

Tips om te sparen zijn waarschijnlijk altijd welkom. Voor mij begint dit net als bij veel andere dingen bij het inzicht krijgen in zaken. Ik heb namelijk vaak het idee dat ik niet meer kan sparen dan dat ik doe zonder meteen op een droogje te leven.
Tegenwoordig bestaan er apps om je financiële situatie in kaart te brengen. Ikzelf ben net niet georganiseerd genoeg om elk bonnetje ergens in te voeren maar je kan bijvoorbeeld best aan het einde van de maand een kwartiertje de balans opmaken. Al is het globaal. Ik weet van te voren ook wel dat de hoogste kosten in zaken zullen verdwijnen van materiele aard die ik niet écht nodig had (lees: kleding). Ik adviseer echter iedereen om dit eens te zien, zodat je het vervolgens ook echt gelooft.

 

De ontkenningsfase is vervolgens voorbij en de plannen kunnen gemaakt worden. Sparen gaat het best met een doel, een haalbaar doel. Schrijf dit doel op en formuleer wanneer je hoeveel aan de kant zet om dit doel te bereiken. Ikzelf heb een kleiner en een groter doel en spaar tegelijkertijd voor beide.

Als je een partner hebt, zoals ik, helpt een gemeenschappelijke spaarrekening ook als stok achter de deur. Wij zetten beide elke maand hetzelfde op deze rekening. Bij mijn eigen spaarrekening wil ik nog wel eens over m'n hart strijken en wat geld aan mijzelf 'teruggeven' maar bij onze rekening is dat uit den boze. En ook belangrijk: dan kan het ook niet meer stiekem! Verantwoordelijkheid nemen!

 

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Sparen wordt echter steeds minder lucratief. Toch vind ik het een lekker idee, om mijn geld te hebben waar ik het kan zien. Echter kan het gaan gebeuren dat de rente zo laag wordt dat hij onder nul zakt, waardoor sparen geld gaat kosten. Heb je dan wel eens overwogen om te beleggen? Ik hoor graag jullie ervaringen! #Financien


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.