Mis jij de traditionele rolverdeling?

Gepubliceerd op 18 januari 2017 om 09:04

Van nature is een man fysiek - en een vrouw emotioneel sterker. Een vrouw heeft het zorgzame van nature uit meegekregen (wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat dat in alle gevallen zo is, en het andersom niet prima werkt) en de man werkt in de basis voor brood op de plank. Door emancipatie en het recht dat vrouwen hebben op werken (gelukkig wel zeg!) is dat in de huidige tijd heel anders dan 50 jaar geleden. Hoe populair is het eigenlijk nog die traditionele rolverdeling? En missen we het soms niet een beetje?

Tijdens dit onderzoek op verschillende websites en kijkend naar verschillende studies merk je dat dit onderwerp voor veel commotie kan zorgen. We willen namelijk allemaal gelijkheid en wanneer het lijkt alsof een colomn/onderzoek/noem-maar-op in een bepaalde richting op geschreven wordt, zijn mensen al snel geneigd er wat van te vinden. Goed recht, lekker doen! Ik ben er zelf alleen niet echt over uit wat mijn mening hierin is, en of ik een stelling duidelijk kan innemen.

De tradionele rolverdeling
Goed voorbeeld; ik wil graag minder werken, mijn vriend werkt liever meer. Ik wil graag het huis schoon, zou wanneer ik kinderen heb hier veel tijd en energie in willen steken ten koste van mijn baan, hecht veel waarde aan emotionele zaken en ben ontzettend verzorgend ingesteld; de belichaming van de traditionele rolverdeling zou je zeggen. Toch ben ik ook vaak de doorbijter op zakelijk vlak en laat ik vaak genoeg de traditie achter me. Ik hou van werken. Alleen niet te veel. Misschien nog niet helemaal doorge-evalueerd?

Onderzoek
In een onderzoek van Nu.n llas ik dat een derde van de vrouwen vindt en denkt dat zij meer in het huishouden moeten doen dan mannen. Traditioneel dus. Ook zegt ditzelfde onderzoek dat maar 3% van de ondervraagde vrouwen fulltime wil werken wanneer ze een kind hebben. Traditioneel. Bij veel bedrijven krijgt een vrouw ook meer ouderschapsverlof dan de man. Dit is 'normaal'. Tradtioneel dus.

Uiteraard wordt dit aangevochten en zien we de kloof steeds kleiner worden, maar toch. Als zelfs de maatschappij zo in elkaar zit, is het niet zo gek dat wij daar naar 'luisteren', als je het mij vraagt. Nog een leuk feitje: Een onderzoek van mevrouw Wiesman laat zien dat de stellen die van plan waren om evenveel te blijven werken en alles 50/50 te doen vallen vaak alsnog terug in de traditionele rolverdeling. Dit komt mede door het feit dat de vrouw bij haar zwangerschapverlof meer ervaring opdoet qua verzorging van het kindje, en dit dan aangehouden blijft.

Hoe zit dat bij jou? Ben heel benieuwd naar jullie ideeen en huidige situatie. Ik heb het gevoel dat in mijn vriendenkring traditioneel nog best populair is terwijl ik rond mijn twintigste hele andere ideeen hierover had. Blijft lastig, al die keuzes!#Cariere

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.