Perfectionisme loslaten? Zo doe je dat!

Gepubliceerd op 21 januari 2017 om 09:32

'Niemand is perfect'. Dat is natuurlijk waar en dat vind ik ook heel aannemelijk. Toch streef ik er van nature naar om de beste te zijn in wat ik doe en daardoor doe ik ook eigenlijk het liefst de dingen waar ik goed in ben. Falen vind ik verschrikkelijk namelijk en dat je overal wat van leert (en dat dat belangrijker is dan winnen) is zó waar maar ook zó lastig te verkroppen als je net als ik perfectionistisch bent. Hoe komen we hier vanaf?

1. Wat is perfect?

Is perfect zijn een 10 halen voor alles en de snelste, beste, leukste en mooiste zijn? Of wat is perfect zijn in jouw ogen? Misschien omschrijf je het wel als iets wat vanbinnen zit, of koppel je het aan geluk. Schrijf voor jezelf eens op wat perfectie is. Perfect in mijn ogen is het moment dat je achter iets staat, er niets meer aan wil doen en er vrede mee hebt zoals het is. En dat ga ik dus vanbinnen zoeken, rust en vrede.

2. Laat los wat je niet kan veranderen

Heel makkelijk gezegd, heel moeilijk gedaan. Maar ga bij jezelf na of je aan bepaalde dingen nog iets kan doen, of het in je macht ligt en doe het nodige. Belangrijk is om ook te beseffen dat sommige zaken niet veranderbaar zijn en te accepteren en los te laten.

3. Meer moeite dan resultaat?

Is het het waard? Kort gezegd komt het allemaal daarop aan. Wat zou er veranderen als je niet de beste was? Welke gevolgen heeft het? Voor mij maakt dat het altijd even wat luchtiger, want eigenlijk verandert er niet veel (waarschijnlijk helemaal niets?!).

4. Doe dingen die je niet goed kan

Als je aan de slag gaat met zaken die moeilijk voor je zijn zal je niet direct de beste zijn. En juist DAT is het medicijn tegen perfectionisme, want hierdoor leer je dat dat helemaal niet zo erg is. Van nature zal je dan gaan zoeken naar manieren om wel de beste te zijn, maar het voortraject is al zo belangrijk. Mocht je er dan in slagen om weer 'perfect' te worden in ditgene, doe je iets nieuws! Stap uit die comfortzone!

5. Geef jezelf complimentjes!

Dit is een leuke en eigenlijk een hele effectieve. Wanneer je namelijk van iemand hoort dat je het goed doet (wie kan dit nou duidelijker dan jijzelf?) is iets als sneller geslaagd. Je waardering wordt groter bij zaken die net niet perfect zijn. Voor mij werkt het eigenlijk heel erg goed. #Mindful

 

 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.