Hormonen en de pil, enzo.

Gepubliceerd op 8 februari 2017 om 20:54

Sinds mijn 14e ben ik al 'aan de hormonen'. Ik heb steeds vaker het gevoel dat ik er vanaf wil, van alle hormonen! Een groot deel van mijn onrustige spanning wijd ik aan de hormonen. En mijn moodswings, die wijdt mijn vriend er voor het gemak maar aan. Oja, en ik heb ook al opvliegers, kan dat? Zal ik stoppen met de hormonen en is er een goed alternatief?

Ik begon met de basispil: Microgynon30. Eigenlijk ging dat wel prima. Toch was het altijd een onhandig dingetje, dat ik als puber genoemd was om een keer te gaan vergeten. Toen vriendinnen van mij aan de hormoonspiraal gingen, wilde ik dat ook wel proberen. En zo geschiedde.  Ik heb ongeveer 3 jaar de spiraal gehad, maar helaas kreeg ik cystes op mijn eierstokken. Gatver, mijn lichaam wilde die hormonen daar niet hebben!

 

Vervolgens ging ik weer aan de pil. Ik had eigenlijk geen last van de bijwerkingen en was inmiddels oud en wijs genoeg om gewoon standaard de pil te nemen. Geen vuiltje aan de lucht dus.
Totdat ik eigenlijk zo rond mijn 24e de effecten (naast the Obvious, anticonceptie) begon te merken. Ik kreeg steeds meer last van mood swings en mijn hormonenhuishouding begon steeds meer in zicht te komen. Ik geloof ook dat ik gepaard met deze emoties, een soort onrust in mijn lijf begon te krijgen, die eigenlijk niet meer wegging. Steeds maar die spanning zeg maar.


Een paar maanden geleden nam ik het besluit: ik stop met de pil. Eigenlijk was ik vooral benieuwd of mijn lichaam zo 'goed' functioneerde dat ze uit zichzelf weer maandelijks de cyclus zou oppakken. Dit werkte vrijwel vlekkeloos (haha, nee). Maar goed, merkte ik verder iets van het hormoonvrij zijn? Ik denk het, ik weet het niet. Ik ben eigenlijk maar 3 maanden pilvrij geweest, toen ik besloot dat ik er echt niet meer zonder kon, die anticonceptie. Verschillende Apps (CLUE bijvoorbeeld) hielpen mij te berekenen wanneer ik vruchtbaar was, maar dat nam bij mij de zorgen niet weg.
Ik begrijp dat je verschillende soorten manieren van anticonceptie kan vinden, maar heeft iemand voor mij de gouden tip? Ik wil hormoonvrij zijn! Maar eigenlijk heb ik gewoon een goed alternatief nodig. Hebben jullie ervaringen met hormoonvrij leven? #Body

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.