Doorzetten (en doorpakken) van je dromen?

Gepubliceerd op 23 april 2017 om 09:23

Doorzettingsvermogen. Op veel CV's staat het onder het kopje Sterke eigenschappen. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En hoe vertaalt dit zich in je leven na je werk? Volgens mij is het een heel herkenbaar probleem: je hebt een goed idee, je begint ergens aan maar door allerlei externe factoren (of misschien wel smoezen) zijn er inmiddels honderden projectjes waar je aan begonnen bent, maar die je nooit hebt afgemaakt. Ik ben schuldig. Doorzetten, doorpakken, zeker als het op je dromen aankomt: waarom is dat zo lastig?

Waar ben ik aan begonnen? #Doemdenken

Ik merk het ook bij deze blog. Ik heb het idee dat het ik het voor mijzelf doe, maar ook een beetje voor jullie. Mijn bezoekersaantallen varieren zo ontzettend, dat er geen peil op te trekken is. Het ene moment denk ik: ' yes! ik heb de smaak weer te pakken '  en het andere moment denk ik: ' waarom zou ik eigenlijk niet falen?' ' waarom dacht ik dat ik dit kon'? Allemaal doemdenken, dat het najagen van een heleboel dromen voor mij in de weg zit. 

 

Waarom falen zo goed is
Ik lees veel selfhelp boeken. En dan het liefst van die boeken die mij een schop onder mijn kont geven en weer even met beide benen op de grond zetten. Momenteel lees ik een boek (blog hierover volgt) dat uitlegt waarom falen zo goed voor je is. Kern zegt dat je van falen leert (never a faillure always a lesson enzo) want het laat aan jezelf zien wat waard is om voor op je snuffert te gaan. De metafoor van de kleuter die 100 keer valt voordat er gelopen wordt, maar toch doorzet!, is hier een mooi voorbeeld van. Lopen is belangrijk, essentieel, en dus ga je daar graag voor op je snuit. Iets dat je graag wil vraagt om hard werk, en met hard werk hoort falen. 

 

Ik ben te druk en heb geen tijd om echt door te pakken

Hier ben ik weer schuldig aan. Met een fulltime baan, een huis, een sociaal leven, sport (?) en nog heel veel meer heb ik toch geen tijd om aan een blog te werken, of een eigen bedrijf te beginnen? Het verhaal dat je tijd maakt voor waar je prioriteiren liggen kennen we allemaal, maar schuiven we vaak ook zo aan de kant. 'Dit is niet bij mij van toepassing, ik ben ECHT te druk'. Nee, want als je doet waar je energie van krijgt, waar jij gelukkig van wordt, is veel van het andere minder belangrijk. En wie weet kom je er wel achter dat jouw geen tijd hebben betekent dat je wellicht niet elke 5 minuten je mobieltje moet pakken om doelloos op social media te dolen, of doelloos naar bepaalde programma's kijken niet bijdraagt aan jouw geluk. 

 

Tips? Ja graag!

1. Stel kleine haalbare doelen vast. Dat grotere doel bestaat uit allemaal kleine stappen, die stappen worden doelen opzich.

2. Maak de droom concreet. Schrijf hem op, beeld hem uit maar vooral: bespreek hem met anderen! Wetenschap zegt dat door hem kenbaar te maken, hij tot leven komt en bestaat. Nu kan je niet anders dan bewijzen aan anderen, en daardoor vooral aan jezelf, en dat is wat de mens o-zo-graag doet.

3. Waarom eigenlijk niet? Wat houdt je tegen. Schrijf dit op en neem dit tot je. 

4. Schrijf achter de lijst van punt 3 op waarom deze reden je niet laat tegenhouden.

5. Voor wie doe je het? Doe je iets voor anderen, voor jezelf of voor het geld? Eigenlijk is dit een inkoppertje, maar begin eraan met de juiste motivatie.

6. Vier de kleine successen! 10 bezoekers naar je blog? Een nieuwe klant? Vandaag meer gedaan dan je had verwacht? Treat yo'self! 

7. Geen zorgen, you are not alone. Vind een facebookgroep/forum en deel je verhaal. Dit werkt zo goed! Het motiveert, steunt en neemt veel onzekerheden weg. 

8. Just do it! Klinkt makkelijker dan verwacht, maar geen enkel succes is begonnen zonder hard werken, onzekerheden, of door een flinke dosis lef! 

#Tips and tricks #Mindful


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.