Stress a little less!

Gepubliceerd op 30 mei 2017 om 20:10

Stress is de grootste beroepsziekte van Nederland. Recent bracht het FNV een artikel uit over dit onderwerp. Ik dacht het al lang, maar zo op papier is het nog meer in your face. Waarom stressen we met z'n allen zo? Wat veroorzaakt het en wat kunnen we er tegen doen? Ik zocht het uit!

Stress op de werkvloer komt heel vaak voor. De universiteit Twente bracht een onderzoek naar buiten met de grootste oorzaken van stress op werk:

De arbeidsinhoud: te hoog of te laag werktempo, eentonig werk, gevaarlijk werk, weinig mogelijkheden om zelf het werk in te delen;
Arbeidsomstandigheden: reorganisatie, flexcontracten, werkonzekerheid, slechte werk- en rusttijden;
Arbeidsverhoudingen: slecht leidinggeven, onvoldoende sociale ondersteuning, ongewenste intimiteiten, gebrek aan inspraak.

Een hele grote opsomming met van alles dat mis kán gaan, wat dus eigenlijk ook direct mis gaat! De Arbeidsinhoud is nogal voor de hand liggend: doe je te veel, dan voel je een bepaalde druk. Extra handjes zou hiervoor een oplossing kunnen zijn, maar vaak wordt er vergeten dat vooral de tweede en derde omstandigheden ontzettend grote invloed hebben. In veel artikelen lees ik over leidinggevenden en het gebrek aan vertrouwen naar de werknemer toe. Veel leidinggevenden strijken met andermans eer, investeren niet genoeg in de werknemers en luisteren te veel naar 'boven' in plaats van naar hun medewerkers. Vervelend om te lezen dat er zoveel onvrede is (er zal natuurlijk ook een hele hoop goed gaan) maar nog vervelender is het als er niets aan gedaan wordt.
Wil het zo zijn dat je werkgever je stress niet serieus neemt (in hetzelfde artikel wordt stress aangeven nog steeds een taboe genoemd) dan kan je er wellicht zelf iets aan doen. Wat dan? Nou dit:

Breath!
Adem door je buik te gebruiken. Zorg dat je niet oppervlakkig (alleen de bovenkant van je lichaam) ademt.
Ontspan
Inkoppertje, maar toch. Doe soms even helemaal niets
Ga niet tegen je gevoel in
Plan me-time. In dit tijdsbestek doe je niets anders dan wat je op dat moment wil. Wijk er niet vanaf
Nee is nee. Ook naar jezelft. Laat je niet overhalen.
Boek een massage!
Spreekt voor zich
Spreek uit dat je stress ervaart
Ook tegen je 'meerdere' op werk
Schrijf op waar je stress van krijgt en zoek uit waarom
Ontwijk het niet, ontkennen maakt alles erger
Volg je hart
Ben je echt niet gelukkig bij je baan: get out of there!
If it doesn't matter in 5 years, do not spend more than 5 minutes worrying about it!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.