Wat is dat eigenlijk, het DertigersDilemma?

Gepubliceerd op 24 juni 2017 om 10:22

''The quaterlife crisis'', zo wordt hij ook wel eens genoemd. Die fase ergens tussen je 25e en 35e levensjaar waarin er zoveel tegelijk op je af komt, je zoveel veranderingen doormaakt en zo veel keuzes mag maken, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Leuk, al die keuzes. Dan kan je precies alles zo in elkaar kleien zoals jij het wil en kan je precies doen waar je hart ligt. Maar, waar ligt je hart dan? Zoveel keuzes, zoveel stress: welkom keuzestress!

 

Carrière 
Op het gebied van werk valt alles in deze levensfase ineens samen. Je hebt gestudeerd, je mag en eigen boontjes doppen en je mag het werkveld in. De grote mensen wereld waar je altijd naar keek (ik dan) als een walhalla van 'doen wat je goed kan en leuk vindt' en 'bakken met geld verdienen'. Want voor 4,50 euro per uur draai jij je hand echt niet meer om. 
Maar veel mensen komen er in deze fase van hun leven achter dat hun ideaal beeld niet per se een walhalla is, en met die baan ontzettend veel verantwoordelijkheden en stress kan komen. Daar waar je als student nog wel eens op een zonnige dag het park boven de schoolbanken kon kiezen ben je ineens geen kind meer en kan je dat echt niet maken. Nee want je bent volwassen nu, ookal voel je je soms nog dat kleine meisje dat even mama's hand vast zou willen pakken. Op de werkvloer ben je de jongste (vaak) en moet je je ineens weer bewijzen. 
 Voor veel mensen, waaronder ik zelf, is het eerste jaar 40 uur werken erg zwaar geweest. Kom op, wat is nou 40 uur? Nou, heel veel als je ook nog je sociale leven probeert bij de houden zoals als dat leven een jaar eerder was.
 
Sociale leven (verandert drastisch!)
Ja, bij mij wel. Ik moest een hoop keuzes maken: waaronder welke vrienden ik kom passen en meten in mijn nieuwe bestaan. Een aantal mensen zie ik daardoor niet, of nauwelijks, meer. Kwantiteit boven kwaliteit ging niet langer op. Dat viel me best zwaar, zeker omdat ik er even over deed dit toe te geven aan mezelf. Veel vriendinnen die ik nu spreek ervoeren  dit precies zo. 
 
I Am not a girl, not yet a woman 
Britney Spears zong het zo mooi.. ik zong het vroeger keihard mee maar realiseerde pas hoe diep dit liedje was (haha- oke, misschien niet) toen ik ouder werd. Rond mijn 25e heb ik dit gevoel het meest gehad. Om bovengenoemde zaken maar ook doordat ik mij ineens zo klein en jong kon voelen in de grote mensen wereld. Huur (inmiddels zelfs een hypotheek), verzekeringen, sociale verplichtingen, reizen, eten en 'oja, DUO moest toch nog een paar van zijn centjes terug zien. Logisch, ja. 'Dan heb je geld zat, dan voel je het niet eens meer' - getekend door mijzelf zo rond mijn twintigste. Niets is minder waar. Geld heb je, maar hoe meer je hebt hoe meer er wegebt. Heb ik het zwaar, nee. Maar soms zou ik best weer met tachtig euro kleedgeld per maand willen leven. En dat mijn ouders voor mij konden beslissen of we spaghetti of aardappels gingen eten. En niets geen koolhydraatarm gedoe. Of glutenvrij. Ik zat heerlijk gelukkig met een bakje chips op de bank, en maandag was patatdag: dat kon gewoon.
 
Je lichaam verandert
Ik ben na mijn 25ste alleen maar meer van mijn lichaam gaan houden, want wat kan ik veel hebben. Maar ik houd ook steeds meer van wijn, en lekker eten, zodat in de rest even vergeet. Mijn buik is het er niet altijd mee eens: kon ik vroeger rustig 5 glazen wijn drinken (ik rond het naar beneden af) lig ik nu de dag erna in bed weg te kwijnen. Ook deze wijn gaan rechtstreeks op mijn buik en heupen zitten. Ze zeiden het vroeger al tegen me, dat er een dag kwam dat ik niet meer alles kan eten, en ze hebben gelijk. Veel vrouwen ervaren enorme veranderingen in hun lichaam tijdens hun dertigersdilemma. Hormonen enzo.
 
Hormonen & kinderen
Speaking off: wat wil je nou eigenlijk? Je lichaam is op zijn vruchtbaarst rond je 25ste. Maar ik moest er toen nog niet aan denken. Je hormonen slaan op hol bij het zien van een baby het ene moment en het andere moment in het vliegtuig vervloek je al die huilende babies: ' zo blij dat ik er nog geen heb!  Tijdens je Quaterlife -risis is het normaal om tegenstrijdige gedachten te hebben wat betreft alles, dus ook wat betreft dit onderwerp. 
 
Op www.hetdertigersdilemm.nl wordt langzaam maar zeker een forum gecreëerd waar we met zijn allen samen komen, gastvlogs/blogs gedeeld worden en waar je kan schateren om herkenbare situaties. Een beetje hulp hier en daar is ook zeker van de partij! In de toekomst (bijna!) zal de bibliotheek opengaan met allerlei boeken vol inspiratie. Volg, lees, share: welkom! 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.