Werken met een coach

Gepubliceerd op 4 oktober 2017 om 10:04

Ik ben momenteel bezig met een eigen coachingsopleiding. Ik coach momenteel al hier en daar, maar meer voor de lol en zou graag een professioneler rugzakje hebben in mijn vervolgstappen. Sinds deze week is ook de ' vind je coach' rubriek live op mijn site. Het lijstje wordt steeds langer, week na week, en ook bij mij kan je straks terecht voor een leuke sessie.
Waarom zou je een coach inschakelen, ga ik zelf naar een coach, wat voor coach past bij jou en wat kan je verwachten? Ik vertel het je hieronder.

Waarom zou je een coach inschakelen?

Geweldig vind ik het, mensen coachen. Maar natuuriljk is het niet voor iedereen weggelegd. Net zoals in zee gaan met een coach niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Maar waarom ik het belangrijk vind? 
Veel mensen zoeken bevestiging, een eye-opener of een duwtje in de juiste richting. Een coach gunt je een blik op zaken die wellicht in eerste instantie geen aandacht van je kregen, of neemt de aandacht weg bij zaken die niet positief zijn. Een goede coach in mijn ogen stuurt niet, maar deelt kennis en info en zorgt mijn zijn/haar eigen ervaringen en profesionele kennis dat het gat van waar je wil zijn en waar je bent steeds kleiner wordt. Oefeningen, luisteren en begeleiden met tools en handvatten: dat zou in mijn ogen iedereen kunnen gebruiken. 

Een coach vs psycholoog

Een duidelijk verschil. Voor een aantal zware zaken is psychologische hulp soms onvermeidelijk. Maar waar coaching ook echt deels psychologisch werkt, zal hier altijd voorafgaand onderscheid in gemaakt moeten worden. Medische psychologie is vaak een wat zwaarder beladen begeleiding, daar waar coaching wat luchtiger ingestoken kan worden. Vaak is dit ook de reden dat mensen kiezen voor een coach; ' een psycholoog heb ik niet nodig maar een beetje begeleiding kan ik op dit moment in mijn leven zeker gebruiken'. Refelctie en leren, dat zijn voor mij zulke belangrijke waarden in je persoonlijke ontwikkeling!

Wat voor coach past bij jou?

Er zijn een hoop coaches. Lifecoaching, stresscoaching, relatiecoaching.. you name it. Natuurlijk zijn er naast mentale coachingstechnieken ook geldcoaches en dergelijke te vinden. Inzicht op net dat vlak waar jij reflectie nodig hebt; zo vind je je coach. Een kennismaking is erg belangrijk om te weten of jij een klik hebt met een coach. Sommige coaches doen dit gratis, sommige online, sommigen voor een gereduceert tarief en sommigen niet. Ikzelf denk dat het hoe dan ook belangrijk is dat je hierin investeert: een goede coach kan lang meegaan! Of je er nou geld of tijd in investeerd, het is het zeker waard!

Ga ik zelf naar een coach?

Ik coach zelf en ik ga naar een coach. Ja! Waarom? Ik zie veranderingen en postieve ommekeren bij mensen, die ik zelf zo inspirerend vind dat ik er van overtuigd ben dat eenieder op bepaalde vlakken een coach zou kunenn gebruiken. Ik ook. Reflectie, reflectie en reflectie. En hoe zorg je dat je een onafhankelijke handvatten krijgt die jou inzichten bieden die jou aan het denken zetten? Juist ja, door tijd te maken en te investeren in jezelf. 

Ik hoop dat ik mijn hele leven mag coachen en gecoacht mag worden <3


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.