Lezerscolomn

Hieronder vind je de leukste en meest inspirerende lezerscolomns van de bezoekers van deze website. 
Jouw colomn hieronder? Mail naar info@hetdertigersdilemma.nl. Je colomn dient te bestaan uit ongeveer 500 woorden. Vermeld hierbij je naam (of je alias als je liever een mysterie blijft) en je leeftijd. 

SAWADIKAAAA Thailand,

welkom in het land van de 30- ers’ zou eigenlijk op alle welkomstborden moeten staan.

Voordat ik naar Thailand vertrok, wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik had het idee dat alleen maar backpackende 20’ers naar Thailand zouden vertrekken…..feestend van plek naar plek trekkend.  Daarentegen ben ik de laatste maand alleen maar avontuurlijke, creatieve 30+ers tegen gekomen in een nieuwe fase van hun leven. Hier werkend als docent, digitale nomade of voor langere tijd op vakantie. Sandra (32 jaar, Duitsland), Aeron (39, Amerika), Corinne (34 jaar, Zwitserland) , Michaela (34 jaar, Italië). Ik ben hier niet alleen! Het is net alsof we elkaar aantrekken, zoals bloemetjes en bijtjes.

 

 

Wat is dat toch met onze generatie?

Een opvallend thema is stress en burn-out bij mijn ‘reisgenoten’. Stoppen met baan, hoge werkdruk, hoge verwachtingen, stoppen met relatie. Ik krijg iedere keer een spiegel voor gehouden, want ik behoor ook tot het clubje.  Het thema ‘wie ben ik’ is al lang gepasseerd, ‘wat wil ik en kan ik’…… speelt op dit moment. Herken je dat?

Er wordt dus heel wat besproken en gedeeld met elkaar. Voor mij zijn het inspirerende ontmoetingen, want niet alleen op persoonlijk gebied maar ook op werkgebied kan ik mij ontwikkelen. Ik heb dus al heel wat mensen ‘online’ maar ook ‘live’ gecoacht. Ik ben nu bezig met een nieuw burn-out en stress programma met coaching, tai chi, yoga, kooklessen etc. Ik zou zeggen…. wil je een oplossing voor jouw stressprobleem, pak je koffers en kom naar Thailand!

 

Neem een kijkje op de website van Inge hier

Inge, Talkative Coach

 

 


Waar sta jij voor op?

Simone | The BlackSheep Indie 

Het is maandagochtend, je wekker gaat. Met de slaap nog in je ogen kijk je fronsend naar de digitale cijfers op het klokje: 6.30 uur. Je kreunt. Tijd om op te staan, toch? Of draai je je nog een keertje om en blijf je lekker liggen?

 

Waarom?

Waar sta jij voor op? Het klinkt als een gekke vraag en dat is het misschien ook wel, maar het is wel eentje die een recruiter je indirect stelt wanneer je solliciteert naar een functie bij hun bedrijf – alleen wordt het in de meeste gevallen verbloemd met de vraag: ‘Waarom lijkt het je leuk om bij ons aan de slag te gaan?’ Wanneer een sollicitant dan aangeeft dat ze de functie die ik (de recruiter) aanbied toevallig voorbij had zien komen en het haar wel leuk leek, dan is een logische tweede vraag: ‘Waarom?’ Wat had ze in de functieomschrijving gelezen dat haar ertoe gezet had om uit bed te komen, te gaan douchen, zich netjes aan te kleden, door weer en wind te gaan en zich met een plofje op de stoel tegenover me te laten vallen? Wat sprak haar aan in de functie, dat ervoor gezorgd had dat ze andere afspraken had afgezegd om nu met mij in gesprek te gaan? Wat motiveerde haar om haar beste beentje voor te zetten? Waarom zat ze hier? Waarom was ze die dag opgestaan?

 

Tweestrijd

Tess sloeg met haar gastblog voor Solliciteren als Beroep! de spijker op z’n kop. Als Millennials zitten we constant in een tweestrijd. Enerzijds willen we vrijheid, blijheid, en verruilen we met gemak vastigheid voor een jaar backpacken door Azië. Anderzijds willen we stabiliteit, structuur, en weten waar we aan toe zijn zodat we onze maandelijks lasten kunnen betalen – en ook nog een flink kunnen sparen voor een mooie reis door Azië. Die tweestrijd zorgt ervoor dat het voor Millennials steeds lastiger wordt om succesvol te solliciteren bij bedrijven die gerund worden door, tja, niet-millennials. We zitten boordevol ambitie en willen we binnen zeven maanden op de plek van de CEO zitten, maar aan de andere kant willen we ook snel geld verdienen want een roadtrip door de Verenigde Staten staat bovenaan onze bucketlist. Het beantwoorden van de vraag: ‘Waar sta jij voor op?’ wordt dan ineens een stuk moeilijker, want er is zoveel (en tegelijkertijd zo weinig) waar we echt voor opstaan. Hoe kunnen we al die passies, dromen en ambities duidelijk verwerken in één sollicitatiegesprek? Hoe kunnen we in dat gesprek formuleren wat we echt willen, zonder over te komen als een zwever die niet weet wat ‘ie wil?

 

Formuleer je eigen Mission Statement

Veel bedrijven hebben er een: een mission statement. De mission statement, of missie, definieert het bestaansrecht en identiteit van een organisatie. Het laat zien waar het bedrijf voor staat en wat het bereiken wil. Maar niet alleen bedrijven kunnen een missie formuleren, ook jij kan dat! Door het formuleren van een persoonlijke missie geef je aan wie je bent, wat je doet en wat je wil bereiken. Het mooie aan het formuleren van een persoonlijke missie is dat je daarmee een helder doel voor ogen krijgt. Het geeft je energie om voor je doelen te gaan en, boven alles, het geeft je richting – iets wat we als Millennials wel eens missen en daarom in een tweestrijd zitten. Met jouw persoonlijke missie op zak, kun je gericht op zoek naar dingen die bijdragen aan het bereiken van jouw doelen. En in het verlengde daarvan, ook naar banen die je gaan helpen dat doel te bereiken.

 

In drie stappen jouw missie formuleren

Wanneer je zoekende bent en het gevoel hebt dat je van baan naar baan hopt – omdat de tweestrijd zo erg aanwezig is – dan kan het formuleren van een persoonlijke Mission Statement de uitkomst bieden. Maar hoe doe je dat, zo’n missie op papier zetten? Simpel, in maar drie stappen.

 

1 Neem een leeg vel papier en schrijf alles op dat bij je opkomt als je de volgende vragen voor jezelf beantwoordt:

 

  • Wat deed je als kind het liefst?
  • Wat wilde je vroeger worden, waarom (en waarom doe je dat nu misschien niet)?
  • Van welke banen, stages en/of verenigingen krijg/kreeg je energie? En waar juist helemaal niet van?
  • Waar sta jij voor op? Schrijf alle redenen – echt, álle redenen – die ervoor zorgen dat jij op een sombere maandagochtend toch besluit om uit je bed te stappen.
  • Waar word je echt blij van, en waarvan juist niet?

 

Uit deze oefening zijn lijstjes met steekwoorden gekomen. Je hebt een lijst van dingen die je als kind ongedwongen leuk vond om te doen. Een lijst van banen, stages, vrijwilligerswerk en verenigingen waar je energie van krijgt, en een lijst van dingen waarvoor je opstaat en gelukkig van wordt (of juist niet). In de volgende oefening gaan we met die lijstjes aan de slag.

 

2 Pak opnieuw een leeg vel papier en zet alle steekwoorden van de verschillende lijstjes onder elkaar. Zijn er steekwoorden die met elkaar overeenkomen of die verband hebben met elkaar? Groepeer ze: omcirkel met een gekleurde stift de steekwoorden die bij elkaar horen. Omcirkel met een andere kleur stift andere steekwoorden die met elkaar overeenkomen. Blijf dit doen tot alle steekwoorden omcirkeld zijn met een kleur. Door verschillende kleurtjes te gebruiken kun je in een oogopslag zien welke dingen voor jou het belangrijkste zijn: de steekwoorden die het meest met dezelfde kleur omcirkeld zijn.

 

3 Cluster de steekwoorden en probeer hiermee jouw missie of droombaan te formuleren. Of maak deze zin af: ‘In mijn droombaan werk ik …’

Om je een voorbeeld te geven, mijn Mission Statement luidt als volgt: ‘In mijn droombaan werk ik zelfstandig in een team, heb ik de vrijheid om mijn eigen uren in te delen en draag ik positief bij aan het leven van een ander.’ De banen die hieruit volgden hadden allemaal elementen of kwamen volledig overeen met mijn mission statement.

 

Hé het is oké

In een tweestrijd zitten, is vervelend en het is ook niet erg om enerzijds mee te willen gaan in het corporate en burgerlijke leven, maar tegelijkertijd ook een hippie op Ibiza te willen zijn. Het mooie aan de tijd waarin we leven, is dat alles mogelijk is – zolang je maar je een doel voor ogen hebt. Wil jij een jaar of meer kunnen backpacken, zoek dan een baan waarbij je lekker kan verdienen om dat doel te bereiken en vertrek dan – het is oké. Wil je carrière maken, maar tegelijkertijd ook vrijheid willen? Zoek dan een baan die dat biedt – werken in sales, als accountmanager of headhunter biedt deze mogelijk. Formuleer je eigen mission statement; jouw missie, die je vertelt waar je blij van wordt, wat je bereiken wil  en welke baan of functie daaraan zal bijdragen. De volgende stap: op zoek gaan naar die baan en je mission statement gebruiken om hem binnen te hengelen.

 

Wil je meer tips meer ontvangen over waar en hoe je die baan kan vinden? Bezoek dan eens www.solliciterenalsberoep.nl of lees het eBook: Solliciteren als Beroep! Dit eBook staat boordevol nuttige en praktische tips die je helpen jouw droombaan te veroveren (ook als Millennial) Het eBook Solliciteren als Beroep! is verkrijgbaar via www.theblacksheepindie.com/ebooks

 

 

 

 

wwww,theblacksheepindie.nl 

Simone,  'De en-nu-vraag'
 

 

‘En nu?’ Mijn vader klopt me op mijn schouder en geeft er vervolgens een liefkozend kneepje in, met grote ogen kijkt hij me vragend aan. Ik voel een glimlach op mijn gezicht verschijnen, maar zeg niets. Langzaam glijdt mijn blik van hem af, en terwijl ik niet-waarnemend in de verte staar, vormen mijn lippen zich tot een rechte streep. En nu? Het antwoord moest ik hem schuldig blijven.

 

Afgestudeerd, en dan?

Ik weet niet of mijn vader ooit beseft heeft wat voor een moeite ik had om die vraag te beantwoorden. En nu? Het klonk zo simpel, maar voor mij… was het allesbehalve simpel. Ik was 21, net afgestudeerd en had tot dat moment het gevoel gehad dat ik best goed bezig was. Ik had mijn Havo in één keer afgerond, ben daarna naar Eindhoven verhuisd om op kamers te gaan, had een brede studie gekozen – want ja, dan kun je tenminste nog alle kanten op. Ik ging op uitwisseling naar het buitenland en koos voor stages die om niet te veel inspanning vroegen. Ik ronde mijn afstudeerscriptie af met een algemeen geaccepteerde zeven, en nog voor ik het goed en wel doorhad stond ik op een snikhete zomerdag voor het schoolgebouw met een diploma in mijn plakkerige vuistje gedrukt en een trotse vader naast me. En nu? Ik zuchtte. Ik had werkelijk waar geen idee.

 

Een ongewenste puist

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn talenten? Wat is succesvol en wat is goed genoeg? Waar wil ik naartoe? Ruim negen jaar waren dit vragen geweest waar ik wel het antwoord op had. Het antwoord was namelijk altijd simpel en alleszeggend geweest. Ik ben Simone, ik ga naar school. Ik ben Simone, ik studeer. Ik ben Simone, ik heb voor een brede studie gekozen omdat ik nog moet uitvogelen wat ik wil, maar ach, dat komt wel – later, als ik groot ben. Maar dan ben je ineens groot. En krijg je vragen naar je hoofd geslingerd als: En nu? Wat ga je doen? Waar wil je werken? Wat zijn je sterke en verbeterpunten? Je zou denken dat iemand die competentiegericht-onderwijs had gevolgd deze vragen met gemak zou kunnen beantwoorden, maar ik niet. Ik wist niet wat ik wilde. Ik wist niet wat ik minimaal wilde gaan verdienen, of welke secundaire voorwaarden ik belangrijk vond. Ik wist niet of ik voor een baan wilde gaan met een leaseauto. Of dat ik beter kon gaan forenzen. Ik wist niet eens wat forenzen was. Tot iemand me het op een dag vroeg en ik daarmee nog een vraag aan mijn ik-weet-wat-ik-wil-lijstje kon toevoegen. Als een dikke puist op mijn kin, dook het dan ook uit het niets op. Ongewenst en ongevraagd. Ik heb het nog geprobeerd te camoufleren, te doen alsof het er niet was. Gehoopt dat vanzelf zou verdwijnen. Maar na zoveel vragen, zoveel onzekerheid, en vooral zoveel besluiteloosheid, kon het niet anders dan openspringen: ik zat een quarterlife crisis.

 

Wat wil ik?

Na wat voelde als jarenlang soul searching las ik uiteindelijk het boek van Dyanne Beekman – No 1. In haar boek stelt Dyanne je de vraag: ‘Wat deed je als kind het liefst?’ Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen wanneer je op zoek bent naar je passie – hetgeen waar jij het gelukkigst van wordt. Waarom? Omdat je als kind ongedwongen dingen deed. Je deed iets omdat je het leuk vond om te doen en niet omdat het van je verwacht werd. En voor mij, was dat schrijven. Met dat besef, heb ik twee eBooks uitgegeven: Short Stories of a Single Girl en Solliciteren als Beroep!. Grappig genoeg, kwam dat laatste voort uit een andere passie die ik per toeval ontdekte. Na mijn studie moest ik toch maar iets gaan doen – professionele bankhanger, was volgens mijn vader geen beroep – en ging ik aan de slag als recruiter bij een uitzendbureau. De ervaring die ik in die functie (en de jaren die daarop volgde) opdeed, bundelde ik een boek waarmee ik anderen zou helpen hun passie en droombaan te vinden. Ik heb er misschien wat langer over moeten doen, maar ik hoop met dit eBook anderen te helpen hun passie sneller te vinden en, misschien wel belangrijker, te volgen.

 

Van quarterlife crisis naar dertigersdilemma

Nu, bijna acht jaar verder, ben ik op een plek waarbij ik de vragen: ‘Wie ben ik en wat wil ik?’ met iets meer zekerheid kan beantwoorden. Of ik deze vraag ooit met 100% zekerheid kan beantwoorden? Ik denk het niet. Ik krijg nog altijd klamme oksels van de en-nu-vraag. En ik weet ook dat deze vraag altijd terug zal komen; het is alleen de lading die verandert. Waar het eerst doelde op mijn plannen na mijn studie, wordt het nu gesteld om mijn plannen omtrent trouwen en kinderen krijgen te peilen. Iets waar ik ook het antwoord nog niet op weet. Elke fase in je in leven brengt vragen en keuzes met zich mee die je eerder niet hebt moeten beantwoorden of maken. Maar het grote verschil is dat naarmate je ouder wordt je er op een andere manier naar gaat kijken. Ik weet nu dat het oké is als je even niet te weet wat je wilt. Ik weet nu dat het oké is om even een stapje terug te nemen, de opties te evalueren en soms ook keuzes te maken die niet voor iedereen het meest logisch zijn. Het hoort er allemaal bij, en dat is oké.

 

Simone Lucchesi is recruiter en een van de oprichtsters van het platform Solliciteren als Beroep! een platform dat werkenden, werkzoekenden en recruiters met elkaar verbindt. Met dit platform helpt Simone, door middel van sollicitatietrainingen op maat, werkzoekenden aan een passende baan. Elk kwartaal worden er een meet-ups georganiseerd waarin een onderdeel uit sollicitatieproces wordt toegelicht en worden er workshops en webinars georganiseerd. Bovendien is er een community opgezet die erop gericht is om de leukste en nieuwste vacatures met werkzoekenden te delen. Bezoek: www.solliciterenalsberoep.nl voor meer informatie, sollicitatietips en -trainingen!

 

eBooks

Short Stories of a Single Girl: https://theblacksheepindie.com/ebook/short-stories-a-single-girl-2/

Solliciteren als Beroep!: https://theblacksheepindie.com/ebook/solliciteren-als-beroep-4/


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.